حوادثی که منجر به فرار شاه شد
سرانجام دولت آموزگار از كار بر كنار شد و شاه، شریف امامی را كه مهره انگلیسیها بود روی كار آورد تا بتوانددر كنار حمایت آمریكا، رضایت انگلستان را نیز جلب كند. انتخاب شریف امامی به نخستوزیری هم هیچیك از انتظارات شاه را بر آورده نكرد. عقبگرد ناگهانی رژیم در برابر مخالفان و آزادی مطبوعات، به گسترش فعالیتهای مخالف رژیم انجامید. اقدام شتابزده رژیم در برقراری حكومت نظامی، فاجعه 17شهریور در میدان ژاله (شهدا) را آفرید. انعكاس جهانی این فاجعه رژیم را از اجرای مقررات حكومت نظامیبازداشت و تظاهرات و اعتصابات تازهای را بهدنبال آورد.
تیراندازی به سوی دانشجویان و دانشآموزان در 13 آبان 1357 در دانشگاه تهران و كشته و زخمیشدن تعدادی از آنها، تظاهرات بیسابقه 14 آبان را در تهران بهدنبال داشت. شاه همان روز با هلیكوپتر بر فراز شهر پرواز كرد و پس از مشاهده شعلههای آتش كه از صدها نقطه شهر زبانه میكشید، به كاخ نیاوران بازگشت و سفیران آمریكا و انگلیس را نزد خود فرا خواند تا تصمیم خود برای تشكیل یك دولت نظامی را به آنها ابلاغ كند. دولت نظامیدر همان چند روز اول ناتوانی خود را در اداره امور كشور نشان داد و موج تظاهرات و اعتصابات بعد از چند روز وقفه از سرگرفته شد. حكومت نظامیهم عملاً كارایی خود را از دست داد.
نسخه قابل چاپ | ورود نوشته شده توسط عابدی در 1395/10/26 ساعت 08:12:00 ق.ظ . دنبال کردن نظرات این نوشته از طریق RSS 2.0. |