توضیحی در شیوه ی تربیتی امام سجاد علیه السلام از حجة الاسلام پناهیان

یکی از زیباترین روش های انتقال مفاهیم دینی این است که بجای اینکه ما این مفاهیم را در تعریف های عالمانه و یا با توصیه های اخلاقی منتقل کنیم ، از زبان دعا استفاده کنیم . این کار بسیار بزرگ و با عظمت را امام سجاد (ع) انجام داده اند . هرکسی می خواهد کتاب اخلاق ، عرفان و معنویت بخواند ، دعاهای امام سجاد (ع) را بخواند .

امکان ندارد به شیوه ای بهتر از دعا و مناجات ، مفاهیم دینی را به زیبایی بیان کرد . یعنی هرکسی زیبایی قرآن را درک کند ، به زیبایی با خدا مناجات خواهد کرد . چرا که مناجات و دعا ، قرآن صاعد است . این کار توسط امام سجاد (ع) انجام گرفته است .

وقتی امام سجاد (ع) می خواهد رفتار با پدر و مادر را عنوان کند ، می فرماید: خدایا من را نسبت به پدر و مادر خود مانند عبدی در مقابل سلطان قرار بده . سلطان مقتدری که سختگیر است و عبد از او حساب می برد . و مانند مادری مهربان به طفل شیرخوار . این دو عبارت فکر انسان را مشغول می کند . اینکه ترکیب آن چگونه می شود . ترکیب این دو، رفتار درست فرزندان با پدر و مادر است .

وقتی مطالب در قالب دعا مطرح شود خیلی زیباتر است .

حضرت آیت الله شاه آبادی ، استاد عرفان حضرت امام ، در تهران دعای کمیل می خواندند . خواندن دعای کمیل مخصوص علمای بزرگ و عرفای ما بوده است . باید برخی از علما این سنت دعا خواندن را احیا کنند . واقعاً راه انتقال مفاهیم دینی ، دعا است . وگرنه امام سجاد (ع) برای انتقال مفاهیم دینی ، تنها از دعا استفاده نمی کردند .

روزی امام سجاد (ع) غلام خود را صدا زدند ، اونیامد . امام دیدند که او پشت در نشسته و استراحت می کند . امام فرمودند : صدای من را شنیدی ؟ او گفت : بله شنیدم . امام فرمودند : پس چرا نیامدی ؟ او گفت : خسته بودم خواستم بعداً بیایم . امام سجاد (ع) سجده کرده و فرمودند که خدایا ممنونم که علی بن الحسین را از افرادی قرار ندادی که مردم از او بترسند . بعد این غلام را در راه خدا آزاد کردند . آن حضرت غلام را می آوردند و یک ماه یا بیشتر نگاه می داشتند . سپس به بهانه های مختلف برده آزاد می کردند . این غلام ها مُرَوِجّان فرهنگ اهل بیت در دنیا شدند . تشیع امروز مرهون تربیت همان غلامان توسط امام سجاد (ع) است .

در روایت است که بعد از شهادت امام حسین (ع) تنها چهار نفر مومن و مخلص بر روی زمین باقی مانده بود که اسامی آنها در تاریخ وجود دارد . گاهی اوقات انسان رفتار خوب دارد اما زیبا نیست . رفتار زیبا ، مکارم اخلاق و اوج خوبی ها است . خدا انشاء الله زیبایی و شیرینی مناجات خود را به ما بچشاند .

حجت الاسلام علیرضا پناهیان / برنامه ی سمت خدا؛ 30/ 09/ 1390

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
نظر دهید

آدرس پست الکترونیک شما در این سایت آشکار نخواهد شد.

URL شما نمایش داده خواهد شد.
بدعالی

درخواست بد!

پارامتر های درخواست شما نامعتبر است.

اگر این خطایی که شما دریافت کردید به وسیله کلیک کردن روی یک لینک در کنار این سایت به وجود آمده، لطفا آن را به عنوان یک لینک بد به مدیر گزارش نمایید.

برگشت به صفحه اول

Enable debugging to get additional information about this error.